Square One “muzikaal half af”

Stephen Sondheims laatste musical, Square One, die dit jaar naar Broadway had moeten komen, was muzikaal gezien 50 tot 60% voltooid. Dat vertelde producent Cameron Mackintosh gisteren in een interview aan Alex Wood van WhatsOnStage. Mackintosh sprak de zondag voor Sondheims dood de hele muziek voor Square One met hem door, op Sondheims verzoek. Hij durfde geen uitspraken te doen of Square One ooit geproduceerd zou worden.

Fragment uit het interview:

“What was interesting was that Steve had never gone through a full score with me before like that – I think he wanted me to reinforce his view as to whether or not he was going to complete it. Because of the amount of energy it would have taken.

“I mean,” Mackintosh laughs, “he was always looking for excuses not to write! When we went through it I found so many vigorous tunes, but none that he had fully completed. Some moments would go off at tangents – I’d ask him: ‘why don’t you let the music do its thing!’.

“There was a whole section in the musical that he told me he wanted to be ‘wall-to-wall music’ – like the Follies sequence. But sadly he never got to write that. There was a lot of music within what he’d already written that I’m sure he would have used for that specific section, but he died before he was able to do all of that.”

WhatsOnStage, 5/1/23

Square One zou worden gebaseerd op twee films van Spaans-Mexicaanse filmmaker Luis Buñuel, “Le charme discret de la bourgeoisie” (De verholen charme van de kleinburgerlijkheid) uit 1977 en “El angel exterminador” (De vernietigende engel) uit 1962, die respectievelijk de eerste en de tweede akte van de musical zouden worden. In de eerste film probeert een groep mensen uit de gegoede burgerij om samen een diner te hebben, maar lukt dat niet. In de tweede film is er wel een diner, maar kunnen de gasten niet meer weg. Beide films zijn surrealistisch en politiek geladen, maar ook vol met (donkere) humor.

If it isn’t the sun, it’s the birdsong.
If it isn’t the air, it’s the view.
I’m completely undone
By the endless abundance of life,
Aren’t you?

Gepubliceerde muziekteksten van Sondheim uit Square One

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: