Stephen Sondheim overleden

Op vrijdag 26 november is Stephen Sondheim (91) overleden. Daarmee neemt de wereldwijde theaterwereld afscheid van een van de grootste componisten in de Amerikaanse geschiedenis. Bij herhaling vergeleken met William Shakespeare geldt “the musical theatre giant of our times” (Andrew Lloyd Webber) als een van de beste Engelstalige schrijvers en componisten van de laatste honderd jaar en als de heruitvinder van het Amerikaanse muziektheater.

Zijn werk leeft zichtbaar en volop deze dagen, bijvoorbeeld met de succesvolle revival van Company op Broadway, de aankomende remake van West Side Story door Steven Spielberg en de pas uitgekomen film “Tick… tick… boom” waarin Bradley Whitford Sondheim speelt en Sondheim zelf nog een voicemail insprak. Twee maanden geleden kondigde Sondheim zelfs nog een nieuwe musical aan, “Square One”, gepland voor opening op Broadway volgend jaar.

Sondheim zal nooit meer nieuwe muziek en teksten schrijven. Maar wat achterblijft, zijn – zoals hij in “Sunday in the Park with George” benoemde – “children and art”. En in een carrière van 70 jaar heeft hij de muziekwereld een schat aan kunst achtergelaten, dat tot zijn vreugde telkens opnieuw geïnterpreteerd wordt en op de planken gebracht. Op deze site is een hoop ervan verzameld om van te blijven genieten, en telkens opnieuw door geïnspireerd te raken. Telkens opnieuw, want hoe vaak je zijn teksten ook leest en zijn muziek hoort, in elke situatie en levensfase ontdek je weer een nieuwe diepere laag, nieuwe wijsheid en een nieuw perspectief. We kunnen er nog vele jaren mee vooruit. Dankjewel, Stephen Sondheim.

Sometimes people leave you, half way through the woods.

Do not let it grieve you, no one leaves for good.

Into the Woods
(Fred R. Conrad/The New York Times)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: