Boekengolf na overlijden Sondheim

Sinds het overlijden van Stephen Sondheim in november 2021 zijn er een veelheid aan nieuwe boeken verschenen waarin hij figureert. Samen met Sondheims eigen overzichtswerken Finishing the Hat en Look, I made a hat zijn deze terug te vinden op deze site. Een aantal van de nieuwe publicaties lichten we hieronder toe.

Finale: Late Conversations by Stephen Sondheim is een reflectie van de interviews die New Yorker-journalist D.T. Max met Sondheim hield vanaf 2017. De interviews hadden moeten leiden tot een publicatie ter gelegenheid van de première van zijn laatste musical, met David Ives, maar Sondheim kwam al eerder te overlijden. D.T. Max schreef in februari 2022 ook al een artikel over zijn interviews. Dat is hier te vinden.

Careful the Spell You Cast. How Stephen Sondheim Extended the Range of the American Musical van Ben Francis verscheen in februari 2023. Francis betoogt in het boek dat de afschildering van Sondheim als cynisch geen recht doet aan het romantische hart van zijn teksten en muziek. Hij vestigt de aandacht op de grote rol van wensen en dromen in zijn werk en plaatst hem in de Broadway-geschiedenis als natuurlijke opvolger van zijn mentor Oscar Hammerstein.

Sondheim and Me. Revealing a Musical Genius van de 87-jarige Amerikaanse Sondheimkenner Paul Salsini bestaat vooral uit briefwisselingen met Stephen Sondheim over de Sondheim Review. Salsini richtte dat tijdschrift op in 1994 en het verscheen tot 2016. Overigens kwam Salsini onlangs nog in het nieuws, toen hij een opname van Sondheims musical Phinney’s Rainbow ontdekte.

Gemignani. Life and Lessons from Broadway and Beyond is gewijd aan de carrière van Paul Gemignani, de gevierde muzikaal regisseur van 38 Broadway- en West Endproducties sinds de jaren ’70. Hij was een vaste samenwerkingspartner van Stephen Sondheim. De laatste werkte uitgebreid mee aan de totstandkoming van dit boek van Margaret Hall. Over zijn samenwerking met Gemignani zegt Sondheim: ““It can’t be expressed. It’s like trying to explain why you’re in love with somebody. There’s no explanation; it just is.”

Lord Knows, At Least I Was There. Working with Stephen Sondheim zijn de memoires van pianist Paul Ford. Paul Ford was de pianist voor de originele producties van Sunday in the Park with George, Into the Woods, Assassins en Passion. Hij werkte daarnaast onder andere als pianist aan de revivals van Anyone Can Whistle, Assassins en Pacific Overtures, het Follies concert van 1984 en Sondheims 80th Birthday Celebration.

He Never Did Anything Twice. Deconstructing Stephen Sondheim is een in januari verschenen boek van artistiek directeur van het New Line Theatre Scott Miller. Het is een overzichtswerk van zestien Sondheim-musicals met aandacht voor hun totstandkoming en de professionele ontwikkeling van de componist-tekstschrijver.

Overigens is er nog meer te verwachten. In oktober verschijnt Sondheim: His Life, His Shows, His Legacy van Stephen M. Silverman met daarin veel ruimte voor perspectieven van mensen die met Sondheim gewerkt hebben. Een andere bijzondere bijdrage wordt verwacht van Barry Joseph, die werkt aan een boek over Sondheims beroemde liefde voor puzzels en spellen. Matching Minds with Sondheim: the Puzzles and Games of the Master Lyricist belooft ons puzzels van Sondheim voor te schotelen in 2024.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: