Musical van 18-jarige Sondheim opgedoken

Er is een zeldzame live opname ontdekt van een van Stephen Sondheims eerste musicals. Sondheim schreef Phinney’s Rainbow in 1948, toen hij 18 jaar oud was en nog studeerde. De titel verwijst naar de destijds populaire musical Finian’s Rainbow uit 1947 en naar de rector van het Williams College in Massachusetts, James Phinney Baxter III. De musical werd vier keer opgevoerd op diezelfde school en iemand nam het op voordat het werd overgezet naar een CD. Waarschijnlijk was dat Sondheim zelf, daartoe aangemoedigd door zijn leermeester Oscar Hammerstein. De opname duurt 1 uur en 20 minuten en bevat 19 tracks. Inmiddels zijn enkele fragmenten te beluisteren: luister hieronder naar de “Overture” en “How Do I Know”.

De opname werd volgens de BBC ontdekt door de Amerikaan Paul Salsini, de 87-jarige Sondheimkenner, oprichter van de Sondheim Review en schrijver van Sondheim and Me: Revealing a Musical Genius (hier te koop), ontdekte de opname bij toeval achter een stapel CD’s in zijn boekenkast. Hij noemt het een mysterie waar de opname vandaan komt. Het is een amateuropname en de geluidskwaliteit is niet goed. Sommige woorden zijn vervormd en er zijn achtergrondgeluiden, applaus en storingen. Desondanks is het een bijzondere vondst voor wie de ontwikkeling van Sondheims talent bestudeert. Zowel Salsini als de bekende muziekwetenschapper professor Stephen Banfield menen in de opnames vooruitwijzingen naar West Side Story, Company, Sweeney Todd en Into the Woods te kunnen ontdekken, bijvoorbeeld naar “Gee, officer Krupke” en “Not getting married today”. Salsini doneert de CD aan de Sondheim Research Collection in Milwaukee om het bredere publiek te laten horen. .

Overture, Phinney’s Rainbow
How Do I Know, Phinney’s Rainbow

You said “goodbye” when I said “hello”.
And I asked you when, and you said I would know.
But how do I know, when I know that you said “no”.

Uit “How do I know”, Phinney’s Rainbow

Foto bovenaan van Paul Salsini en de gevonden opname: BBC

Eén opmerking over 'Musical van 18-jarige Sondheim opgedoken'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: