Square One “muzikaal half af”

Stephen Sondheims laatste musical, Square One, die dit jaar naar Broadway had moeten komen, was muzikaal gezien 50 tot 60% voltooid. Dat vertelde producent Cameron Mackintosh gisteren in een interview aan Alex Wood van WhatsOnStage. Mackintosh sprak de zondag voor Sondheims dood de hele muziek voor Square One met hem door, op Sondheims verzoek. Hij durfde geen uitspraken te doen of Square One ooit geproduceerd zou worden.

Fragment uit het interview:

“What was interesting was that Steve had never gone through a full score with me before like that – I think he wanted me to reinforce his view as to whether or not he was going to complete it. Because of the amount of energy it would have taken.

“I mean,” Mackintosh laughs, “he was always looking for excuses not to write! When we went through it I found so many vigorous tunes, but none that he had fully completed. Some moments would go off at tangents – I’d ask him: ‘why don’t you let the music do its thing!’.

“There was a whole section in the musical that he told me he wanted to be ‘wall-to-wall music’ – like the Follies sequence. But sadly he never got to write that. There was a lot of music within what he’d already written that I’m sure he would have used for that specific section, but he died before he was able to do all of that.”

WhatsOnStage, 5/1/23

Square One zou worden gebaseerd op twee films van Spaans-Mexicaanse filmmaker Luis Buñuel, “Le charme discret de la bourgeoisie” (De verholen charme van de kleinburgerlijkheid) uit 1977 en “El angel exterminador” (De vernietigende engel) uit 1962, die respectievelijk de eerste en de tweede akte van de musical zouden worden. In de eerste film probeert een groep mensen uit de gegoede burgerij om samen een diner te hebben, maar lukt dat niet. In de tweede film is er wel een diner, maar kunnen de gasten niet meer weg. Beide films zijn surrealistisch en politiek geladen, maar ook vol met (donkere) humor.

If it isn’t the sun, it’s the birdsong.
If it isn’t the air, it’s the view.
I’m completely undone
By the endless abundance of life,
Aren’t you?

Gepubliceerde muziekteksten van Sondheim uit Square One

Voor wie het miste: Old Friends

Het concert Old Friends bracht op oudejaarsavond op de BBC een heel bijzonder gezelschap samen op het podium. Voor een aantal “old friends” was het een zeldzame terugkeer op het podium. Aangezien het concert nog niet te koop is, hier een paar terugblikken. Terugkijken in zijn geheel kan [voor nu nog] hier.

“Old Friends”
“Broadway Baby”

Sondheim-concert op oudejaarsavond

Op oudejaarsavond 2022 zendt BBC Two het spectaculaire Sondheim-concert “Old Friends” uit. Het concert, met een sterrenensemble en geproduceerd door Cameron Mackintosh, vond plaats in mei in Londen als speciaal evenement naar aanleiding van Sondheims overlijden eind 2021. De kaarten waren begrijpelijkerwijs schaars en zeer gewild, dus nu is er de kans voor allen die het misten om het concert alsnog te zien. De BBC-uitzending is te zien op BBC Two vanaf 18.35 uur (Nederlandse tijd) en via iPlayer.

In de cast zien we een ongekende verzameling aan gevierde “Old Friends” van Sondheim, waaronder Bernadette Peters, Judi Dench, Michael Ball, Imelda Staunton, Julia McKenzie, Daniel Evans, Maria Friedman, Julian Ovenden, Jenna Russell, Helena Bonham Carter en vele anderen. Hieronder een voorproefje en recensie.

“It was a night to remember, a warm and wonderful riffling through the back catalogue of someone whose astonishing variety and constant exploration changed musical theatre forever – and will, thanks to the legacy of his foundation, go on inspiring future generations.”

Recensie Sarah Crompton

Musical van 18-jarige Sondheim opgedoken

Er is een zeldzame live opname ontdekt van een van Stephen Sondheims eerste musicals. Sondheim schreef Phinney’s Rainbow in 1948, toen hij 18 jaar oud was en nog studeerde. De titel verwijst naar de destijds populaire musical Finian’s Rainbow uit 1947 en naar de rector van het Williams College in Massachusetts, James Phinney Baxter III. De musical werd vier keer opgevoerd op diezelfde school en iemand nam het op voordat het werd overgezet naar een CD. Waarschijnlijk was dat Sondheim zelf, daartoe aangemoedigd door zijn leermeester Oscar Hammerstein. De opname duurt 1 uur en 20 minuten en bevat 19 tracks. Inmiddels zijn enkele fragmenten te beluisteren: luister hieronder naar de “Overture” en “How Do I Know”.

De opname werd volgens de BBC ontdekt door de Amerikaan Paul Salsini, de 87-jarige Sondheimkenner, oprichter van de Sondheim Review en schrijver van Sondheim and Me: Revealing a Musical Genius (hier te koop), ontdekte de opname bij toeval achter een stapel CD’s in zijn boekenkast. Hij noemt het een mysterie waar de opname vandaan komt. Het is een amateuropname en de geluidskwaliteit is niet goed. Sommige woorden zijn vervormd en er zijn achtergrondgeluiden, applaus en storingen. Desondanks is het een bijzondere vondst voor wie de ontwikkeling van Sondheims talent bestudeert. Zowel Salsini als de bekende muziekwetenschapper professor Stephen Banfield menen in de opnames vooruitwijzingen naar West Side Story, Company, Sweeney Todd en Into the Woods te kunnen ontdekken, bijvoorbeeld naar “Gee, officer Krupke” en “Not getting married today”. Salsini doneert de CD aan de Sondheim Research Collection in Milwaukee om het bredere publiek te laten horen. .

Overture, Phinney’s Rainbow
How Do I Know, Phinney’s Rainbow

You said “goodbye” when I said “hello”.
And I asked you when, and you said I would know.
But how do I know, when I know that you said “no”.

Uit “How do I know”, Phinney’s Rainbow

Foto bovenaan van Paul Salsini en de gevonden opname: BBC

Sondheim en Lansbury in vervolg op Knives Out

Stephen Sondheim en de onlangs overleden Angela Lansbury – veelvuldig vertolker van Sondheim werk – zullen binnenkort beiden postuum te zien zijn in de film Glass Onion: A Knives Out Mystery. De film is het eerste van twee geplande vervolgen op het succesvolle moordmysterie Knives Out uit 2019 van Rian Johnson met onder andere Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Toni Collette en Chris Evans. Johnson en Craig zijn opnieuw betrokken als respectievelijk schrijver/regisseur en hoofdrolspeler.
Naar verluidt zal Sondheim als zichzelf verschijnen in een Zoom-gesprek met Daniel Craig in de rol van detective Benoit Blanc. Lansbury komt voorbij als knipoog naar haar jarenlange rol als Jessica Fletcher in Murder, she wrote.
De film is in Nederland vanaf 23 december 2022 te zien op Netflix. Zie hieronder de teaser trailer:

Sweeney Todd in Nederland

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street is terug in Nederland. Van 21 april tot 21 mei is de Sondheim-musical te zien in het Amsterdamse theater DeLaMar en de Nieuwe Luxor in Rotterdam, met vanaf 13 april zeven try-outs vooraf. Simone Kleinsma vervult de rol van Mrs. Lovett en de Vlaamse Hans Peter Janssens zal de titelrol voor zijn rekening nemen. Voor beide acteurs is het niet de eerste keer dat ze in de huid van Sweeney Todd en Nellie Lovett kruipen. Hans Peter Janssens speelde de rol in Vlaanderen nog in 2019. Voor Simone Kleinsma is het langer geleden: zij speelde Lovett voor het laatst in 1993 tegenover Ernst-Daniel Smid. De toenmalige veelgeprezen vertaling van Koen van Dijk lijkt ook nu de basis te vormen.

Hoewel het na de productie van 1993 tien jaar stil bleef, werd Sweeney Todd sinds 2014 al twee keer eerder op de planken gebracht in Nederland. Eerst door de Nederlandse Reisopera met hoofdrollen voor Dale Duesing en Sanne Wallis de Vries in een modern jasje, en vervolgens in 2016 en 2017 door OpusOne met musicalveteranen Rene van Kooten en Vera Mann in de hoofdrollen.

Kaarten voor de nieuwe productie zijn verkrijgbaar via theaters DeLaMar en de Nieuwe Luxor. Meer weten over Sweeney Todd?: kijk hier.

Een voorproefje van de nieuwe productie was te zien op de Uitmarkt in Amsterdam. Zie hieronder de registratie, met daarin ook Milan van Weelden als Rechter Turpin en Jonathan Demoor als Anthony Hope.

Afscheid tijdens award shows

Tijdens de uitreikingen van onder andere de Grammy Awards, Tony Awards, Academy Awards en Olivier Awards dit jaar werd op verschillende manieren stil gestaan bij het overlijden van Stephen Sondheim in 2021. Zo was een medley van Sondheim-nummers de achtergrond van het in memoriam van de Grammy Awards voor alle overleden artiesten in 2021, en traden acteurs van Londens West End op met “Our Time” uit Merrily we roll along bij de Olivier Awards.

Ben Platt, Cynthia Erivo, Leslie Odom Jr., Rachel Zegler

Carol Burnett wint Stephen Sondheim Award

Carol Burnett is de laatste winnaar geworden van de Stephen Sondheim Award die nog door Sondheim zelf is uitgekozen. Burnett (89) werd beroemd met The Carol Burnett Show in de jaren 60 en 70, en won tijdens haar carrière al zo ongeveer alle prijzen die er te winnen zijn, inclusief 6 Emmy’s, 7 Golden Globes, een Tony en een Grammy. Haar voornaamste Sondheim-vertolkingen waren die als Carlotta in een concertversie van Follies in 1985 (zie hier repetities en optreden), en in de Sondheim-revue Putting it together (hier grotendeels te zien) in 1999.

Signature Theatre’s Stephen Sondheim Award wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vertolking van het werk van Stephen Sondheim en aan het Amerikaanse musical theatre. Eerdere winnaars waren onder andere bekende Sondheim-vertolkers als Bernadette Peters, Angela Lansbury, Audra McDonald en Patti Lupone, en samenwerkingspartners als Hal Prince, James Lapine, John Weidman en Jonathan Tunick.

“I’m thrilled about this award, because he picked me.”

Carol Burnett in de Washington Post

Signature Theatre en kopfoto.

Carol Burnett, “Could I leave you?” [Follies] uit: Putting it together (1999).

Nieuwe diepte-interviews onthuld

De Amerikaanse Library of Congress heeft zes en een half uur aan interviews met Stephen Sondheim vrijgegeven en gepubliceerd. In de voordien onbekende interviews uit 1997 gaat Stephen Sondheim uitvoerig in op de achtergronden, keuzes en bedoelingen van zijn muziek en teksten. Wie de diepte in wil met Stephen Sondheim zelf kan zijn hart ophalen. De interviews zijn hier te vinden.

Sondheim ten voeten uit

Ten tijde van zijn overlijden werkte Stephen Sondheim aan de tweede akte van zijn nieuwe musical “Square One”. Dat blijkt uit deze week gepubliceerde interviews met Sondheim in de laatste vijf jaar. The New Yorker schetst met de interviews een uitgebreid, herkenbaar en treffend beeld van de in november overleden componist. En passant vangen we glimpen op van zijn “unvollendete” met liedteksten die op en top “Sondheim” zijn. Lees het hele artikel hier.

Why can I not be free?
Why do I like what I see?
And not what I know?