Sweeney Todd in Nederland

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street is terug in Nederland. Van 21 april tot 21 mei is de Sondheim-musical te zien in het Amsterdamse theater DeLaMar en de Nieuwe Luxor in Rotterdam, met vanaf 13 april zeven try-outs vooraf. Simone Kleinsma vervult de rol van Mrs. Lovett en de Vlaamse Hans Peter Janssens zal de titelrol voor zijn rekening nemen. Voor beide acteurs is het niet de eerste keer dat ze in de huid van Sweeney Todd en Nellie Lovett kruipen. Hans Peter Janssens speelde de rol in Vlaanderen nog in 2019. Voor Simone Kleinsma is het langer geleden: zij speelde Lovett voor het laatst in 1993 tegenover Ernst-Daniel Smid. De toenmalige veelgeprezen vertaling van Koen van Dijk lijkt ook nu de basis te vormen.

Hoewel het na de productie van 1993 tien jaar stil bleef, werd Sweeney Todd sinds 2014 al twee keer eerder op de planken gebracht in Nederland. Eerst door de Nederlandse Reisopera met hoofdrollen voor Dale Duesing en Sanne Wallis de Vries in een modern jasje, en vervolgens in 2016 en 2017 door OpusOne met musicalveteranen Rene van Kooten en Vera Mann in de hoofdrollen.

Kaarten voor de nieuwe productie zijn verkrijgbaar via theaters DeLaMar en de Nieuwe Luxor. Meer weten over Sweeney Todd?: kijk hier.

Een voorproefje van de nieuwe productie was te zien op de Uitmarkt in Amsterdam. Zie hieronder de registratie, met daarin ook Milan van Weelden als Rechter Turpin en Jonathan Demoor als Anthony Hope.

Afscheid tijdens award shows

Tijdens de uitreikingen van onder andere de Grammy Awards, Tony Awards, Academy Awards en Olivier Awards dit jaar werd op verschillende manieren stil gestaan bij het overlijden van Stephen Sondheim in 2021. Zo was een medley van Sondheim-nummers de achtergrond van het in memoriam van de Grammy Awards voor alle overleden artiesten in 2021, en traden acteurs van Londens West End op met “Our Time” uit Merrily we roll along bij de Olivier Awards.

Ben Platt, Cynthia Erivo, Leslie Odom Jr., Rachel Zegler

Carol Burnett wint Stephen Sondheim Award

Carol Burnett is de laatste winnaar geworden van de Stephen Sondheim Award die nog door Sondheim zelf is uitgekozen. Burnett (89) werd beroemd met The Carol Burnett Show in de jaren 60 en 70, en won tijdens haar carrière al zo ongeveer alle prijzen die er te winnen zijn, inclusief 6 Emmy’s, 7 Golden Globes, een Tony en een Grammy. Haar voornaamste Sondheim-vertolkingen waren die als Carlotta in een concertversie van Follies in 1985 (zie hier repetities en optreden), en in de Sondheim-revue Putting it together (hier grotendeels te zien) in 1999.

Signature Theatre’s Stephen Sondheim Award wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vertolking van het werk van Stephen Sondheim en aan het Amerikaanse musical theatre. Eerdere winnaars waren onder andere bekende Sondheim-vertolkers als Bernadette Peters, Angela Lansbury, Audra McDonald en Patti Lupone, en samenwerkingspartners als Hal Prince, James Lapine, John Weidman en Jonathan Tunick.

“I’m thrilled about this award, because he picked me.”

Carol Burnett in de Washington Post

Signature Theatre en kopfoto.

Carol Burnett, “Could I leave you?” [Follies] uit: Putting it together (1999).

Nieuwe diepte-interviews onthuld

De Amerikaanse Library of Congress heeft zes en een half uur aan interviews met Stephen Sondheim vrijgegeven en gepubliceerd. In de voordien onbekende interviews uit 1997 gaat Stephen Sondheim uitvoerig in op de achtergronden, keuzes en bedoelingen van zijn muziek en teksten. Wie de diepte in wil met Stephen Sondheim zelf kan zijn hart ophalen. De interviews zijn hier te vinden.

Sondheim ten voeten uit

Ten tijde van zijn overlijden werkte Stephen Sondheim aan de tweede akte van zijn nieuwe musical “Square One”. Dat blijkt uit deze week gepubliceerde interviews met Sondheim in de laatste vijf jaar. The New Yorker schetst met de interviews een uitgebreid, herkenbaar en treffend beeld van de in november overleden componist. En passant vangen we glimpen op van zijn “unvollendete” met liedteksten die op en top “Sondheim” zijn. Lees het hele artikel hier.

Why can I not be free?
Why do I like what I see?
And not what I know?

Lof voor West Side Story

Steven Spielbergs West Side Story beleeft nu zijn Nederlandse openingsweekend tegen de achtergrond van Sondheims recente overlijden en op een golf van lovende recensies. Spielberg maakte de film met scenarioschrijver Tony Kushner (o.a. Angels in America) met wie hij eerder ook al Munich en Lincoln maakte.

Op de populaire recensiewebsites Rottentomatoes en Metacritic behaalt de film scores van respectievelijk 93/100 en 86/100. Ook in Nederland zijn de recensies positief. NRC noemt het een “fantastische opfrisbeurt voor een tijdloze klassieker” en “in bijna alle opzichten een verbetering” ten opzichte van de verfilming van 1961 (hier te vinden). Volgens de Volkskrant balanceert de film “prachtig tussen het oude en het nieuwe”. Het AD spreekt van een “respectvol eerbetoon” en de Telegraaf vat samen dat Spielberg bewijst dat je “staande op de schouders van reuzen heel hoog kunt reiken”.

Dat Sondheim enthousiast was over de verfilming weten we uit een van zijn laatste interviews: “It’s terrific. Spielberg and Kushner really nailed it.” Bekijk hieronder het hele fragment uit het interview met Stephen Colbert. In Meer Sondheim vind je o.a. links naar de film van 1961 en het album van 2021.

Ode aan Sondheim op Broadway

Honderden grote namen van het Amerikaanse theater verzamelden zich op zondag op Times Square om eer te bewijzen aan de vrijdag overleden Stephen Sondheim. Lin-Manuel Miranda (Hamilton, In the Heights) sprak het aanwezige publiek toe, en samen zongen ze “Sunday” uit Sunday in the Park with George. “Forever.”

Stephen Sondheim overleden

Op vrijdag 26 november is Stephen Sondheim (91) overleden. Daarmee neemt de wereldwijde theaterwereld afscheid van een van de grootste componisten in de Amerikaanse geschiedenis. Bij herhaling vergeleken met William Shakespeare geldt “the musical theatre giant of our times” (Andrew Lloyd Webber) als een van de beste Engelstalige schrijvers en componisten van de laatste honderd jaar en als de heruitvinder van het Amerikaanse muziektheater.

Zijn werk leeft zichtbaar en volop deze dagen, bijvoorbeeld met de succesvolle revival van Company op Broadway, de aankomende remake van West Side Story door Steven Spielberg en de pas uitgekomen film “Tick… tick… boom” waarin Bradley Whitford Sondheim speelt en Sondheim zelf nog een voicemail insprak. Twee maanden geleden kondigde Sondheim zelfs nog een nieuwe musical aan, “Square One”, gepland voor opening op Broadway volgend jaar.

Sondheim zal nooit meer nieuwe muziek en teksten schrijven. Maar wat achterblijft, zijn – zoals hij in “Sunday in the Park with George” benoemde – “children and art”. En in een carrière van 70 jaar heeft hij de muziekwereld een schat aan kunst achtergelaten, dat tot zijn vreugde telkens opnieuw geïnterpreteerd wordt en op de planken gebracht. Op deze site is een hoop ervan verzameld om van te blijven genieten, en telkens opnieuw door geïnspireerd te raken. Telkens opnieuw, want hoe vaak je zijn teksten ook leest en zijn muziek hoort, in elke situatie en levensfase ontdek je weer een nieuwe diepere laag, nieuwe wijsheid en een nieuw perspectief. We kunnen er nog vele jaren mee vooruit. Dankjewel, Stephen Sondheim.

Sometimes people leave you, half way through the woods.

Do not let it grieve you, no one leaves for good.

Into the Woods
(Fred R. Conrad/The New York Times)

Nieuwe Sondheim-musical op komst

Er komt toch een nieuwe musical van Stephen Sondheim! De componist kondigde dat gisteravond zelf aan bij Stephen Colbert’s The Late Show. De nieuwe musical krijgt de naam Square One. Acteur Nathan Lane vertelde eerder deze week al aan de Today Show betrokken te zijn geweest bij een lezing van de musical, samen met onder andere Bernadette Peters die geldt als een van de belangrijkste interpretatoren van Sondheims werk. Stephen Sondheim gaf in The Late Show aan bemoedigd te zijn door de reading en te hopen Square One volgend seizoen naar Broadway te kunnen brengen.

Sondheim schrijft Square One met toneelschrijver David Ives. Met Ives werkte Sondheim eerder aan een productie gebaseerd op het werk van de Spaans-Mexicaanse filmmaker Luis Buñuel. Die musical zou worden gebaseerd op twee films van Spaans-Mexicaanse filmmaker Luis Buñuel, “Le charme discret de la bourgeoisie” (De verholen charme van de kleinburgerlijkheid) uit 1977 en “El angel exterminador” (De vernietigende engel) uit 1962, die respectievelijk de eerste en de tweede akte van de musical zouden worden. In de eerste film probeert een groep mensen uit de gegoede burgerij om samen een diner te hebben, maar lukt dat niet. In de tweede film is er wel een diner, maar kunnen de gasten niet meer weg. Beide films zijn surrealistisch en politiek geladen, maar ook vol met (donkere) humor.

De New York Times meldde eerder dit jaar dat het project rond Buñuel gestrand zou zijn en de krant bericht nu dat Square One het resultaat is van een ander project van Ives en Sondheim. Details over Square One zijn echter nog niet bekend.

Bekijk hier het hele interview met Stephen Sondheim in The Late Show:

Tick, Tick… BOOM!

In november dit jaar komt de film Tick, Tick… Boom! uit, gebaseerd op de gelijknamige musical van Jonathan Larson (bekend van Rent) en geregisseerd door Lin-Manuel Miranda. In de filmversie is Sondheim als personage opgenomen; hij zal worden gespeeld door Bradley Whitford, onder andere bekend van zijn rol als Josh Lyman in The West Wing. De jong overleden componist Larson werd – net als Miranda – sterk beïnvloed door het werk van Stephen Sondheim. In de musical zijn verschillende verwijzingen naar Sondheim muziek te herkennen. Het lied “Sunday” maakt een directe en humoristische verbinding met “Sunday” uit Sunday in the Park with George. In “Why” wordt verwezen naar West Side Story en is de drietoon uit “Maria” te herkennen.

Jonathan Larson (1960-1996)
Bradley Whitford stapt in de schoenen van Stephen Sondheim

In Tick, Tick… Boom! vertelt Larson het autobiografische verhaal van de ambitieuze componist Jon die zich zorgen maakt of hij niet een kansloos pad op gegaan is. De off-Broadway-premiere van het stuk vond in 2001 plaats, zes jaar na de dood van Larson. Sindsdien zijn er internationaal vele producties van op de planken gebracht, inclusief in Nederland in 2014 met John Vooijs in de hoofdrol. In de film wordt de hoofdrol gespeeld door Andrew Garfield. De film zal vanaf 19 november op Netflix te zien zijn.