Uitgelicht

Nieuwe Sondheim-musical op komst

Er komt toch een nieuwe musical van Stephen Sondheim! De componist kondigde dat gisteravond zelf aan bij Stephen Colbert’s The Late Show. De nieuwe musical krijgt de naam Square One. Acteur Nathan Lane vertelde eerder deze week al aan de Today Show betrokken te zijn geweest bij een lezing van de musical, samen met onder andere Bernadette Peters die geldt als een van de belangrijkste interpretatoren van Sondheims werk. Stephen Sondheim gaf in The Late Show aan bemoedigd te zijn door de reading en te hopen Square One volgend seizoen naar Broadway te kunnen brengen.

Sondheim schrijft Square One met toneelschrijver David Ives. Met Ives werkte Sondheim eerder aan een productie gebaseerd op het werk van de Spaans-Mexicaanse filmmaker Luis Buñuel. Die musical zou worden gebaseerd op twee films van Spaans-Mexicaanse filmmaker Luis Buñuel, “Le charme discret de la bourgeoisie” (De verholen charme van de kleinburgerlijkheid) uit 1977 en “El angel exterminador” (De vernietigende engel) uit 1962, die respectievelijk de eerste en de tweede akte van de musical zouden worden. In de eerste film probeert een groep mensen uit de gegoede burgerij om samen een diner te hebben, maar lukt dat niet. In de tweede film is er wel een diner, maar kunnen de gasten niet meer weg. Beide films zijn surrealistisch en politiek geladen, maar ook vol met (donkere) humor.

De New York Times meldde eerder dit jaar dat het project rond Buñuel gestrand zou zijn en de krant bericht nu dat Square One het resultaat is van een ander project van Ives en Sondheim. Details over Square One zijn echter nog niet bekend.

Bekijk hier het hele interview met Stephen Sondheim in The Late Show:

Tick, Tick… BOOM!

In november dit jaar komt de film Tick, Tick… Boom! uit, gebaseerd op de gelijknamige musical van Jonathan Larson (bekend van Rent) en geregisseerd door Lin-Manuel Miranda. In de filmversie is Sondheim als personage opgenomen; hij zal worden gespeeld door Bradley Whitford, onder andere bekend van zijn rol als Josh Lyman in The West Wing. De jong overleden componist Larson werd – net als Miranda – sterk beïnvloed door het werk van Stephen Sondheim. In de musical zijn verschillende verwijzingen naar Sondheim muziek te herkennen. Het lied “Sunday” maakt een directe en humoristische verbinding met “Sunday” uit Sunday in the Park with George. In “Why” wordt verwezen naar West Side Story en is de drietoon uit “Maria” te herkennen.

Jonathan Larson (1960-1996)
Bradley Whitford stapt in de schoenen van Stephen Sondheim

In Tick, Tick… Boom! vertelt Larson het autobiografische verhaal van de ambitieuze componist Jon die zich zorgen maakt of hij niet een kansloos pad op gegaan is. De off-Broadway-premiere van het stuk vond in 2001 plaats, zes jaar na de dood van Larson. Sindsdien zijn er internationaal vele producties van op de planken gebracht, inclusief in Nederland in 2014 met John Vooijs in de hoofdrol. In de film wordt de hoofdrol gespeeld door Andrew Garfield. De film zal vanaf 19 november op Netflix te zien zijn.

James Lapine schrijft boek over Sunday

“Putting it together. How Stephen Sondheim and I created Sunday in the Park with George”. De titel van James Lapine’s nieuwe boek zegt alles. Lapine schreef onder andere de scripts van de Sondheim-musicals Into the Woods, Passion en Sunday in the Park with George. In zijn nieuwe boek neemt hij de lezer mee van het allereerste begin van de totstandkoming van Sunday in the Park with George tot het uiteindelijke Pullitzer-winnende resultaat, twee jaar later. Het boek is vanaf augustus in Nederland verkrijgbaar en nu al vooruit te bestellen.

Lapine interviewde voor dit boek veertig betrokkenen bij de originele productie van de musicalklassieker, waaronder Stephen Sondheim, muzikaal regisseur Paul Gemignani en hoofdrolspelers Mandy Patinkin en Bernadette Peters. Lapine beschouwt het boek als deels memoires, deels mondelinge geschiedenis en deels introductie in hoe een musical geschreven en geproduceerd wordt.

I remember saying to you, “I don’t have a character. Where is my character?”
And you said, “You’re not a character, you’re a color.”
“Would you mind telling me what color?”

Herinneringen van acteur Brent Spiner uit “Putting it together”.

Follies in internationale bioscopen

De succesvolle productie van Follies in het Londense National Theatre van 2017 gaat naar het witte doek. Vanaf 12 september is de productie internationaal in bioscopen te zien. Het is nog niet bekend waar en wanneer Follies in Nederland te zien zal zijn.

De Londense productie werd geregisseerd door Dominic Cooke en had Imelda Staunton, Janie Dee, Tracie Bennett, Peter Forbes en Philip Quast in de hoofdrollen. Kijk hieronder naar Imelda Staunton’s memorabele vertolking van “Losing my mind”. Meer Follies? Kijk hier.

Broadway heropent met Company

Op 20 december 2021 gaat de nieuwe revival van Company alsnog in premiere op Broadway. De bejubelde revival van Marianne Elliott zou de stap van Londen naar New York al vorig jaar maken, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Bijzonder in deze productie is dat hoofdpersoon Bobby voor het eerst een vrouw is: Bobbie. Katrina Lenk neemt in New York de hoofdrol over van Rosalie Craig; Patti Lupone herhaalt haar rol als Joanne (inclusief de showstopper “Ladies who lunch”). Kaarten zijn verkrijgbaar, maar vermoedelijk niet voor lang. Lees hier meer over Company, of luister naar het Londense cast album.

“Geen nieuwe Sondheim-musical”

De Engelstalige filmposter voor “El angel exterminador” (1962)

De New York Times bracht deze week het nieuws dat Stephen Sondheim het werk aan een nieuwe musical op gegeven zou hebben. De musical zou aanvankelijk al in 2017 openen in New York, maar het Public Theater heeft volgens de NY Times vorig jaar te horen gekregen dat Sondheim het project heeft opgegeven. Daarmee lijkt het erop dat de 91-jarige Sondheim geen nieuw werk meer op de planken zal brengen. Aanleiding voor de navraag door de Times was de betrokkenheid van Scott Rudin als producent, die in opspraak is geraakt naar aanleiding van berichten over mishandeling van zijn werknemers en anderen. Sondheim werkte samen met toneelschrijver David Ives aan de musical. Beiden hebben (nog) niet gereageerd op het nieuwsbericht.

De musical zou worden gebaseerd op twee films van Spaans-Mexicaanse filmmaker Luis Buñuel, “Le charme discret de la bourgeoisie” (De verholen charme van de kleinburgerlijkheid) uit 1977 en “El angel exterminador” (De vernietigende engel) uit 1962, die respectievelijk de eerste en de tweede akte van de musical zouden worden. In de eerste film probeert een groep mensen uit de gegoede burgerij om samen een diner te hebben, maar lukt dat niet. In de tweede film is er wel een diner, maar kunnen de gasten niet meer weg. Beide films zijn surrealistisch en politiek geladen, maar ook vol met (donkere) humor.

In 2016 vond een workshop voor de musical plaats, waarbij de eerste akte volgens Tony-winnend acteur en Sondheimveteraan Michael Cerveris al zo goed als af was, maar de muziek voor de tweede akte nog ontbrak. Die tweede akte lijkt er dus niet meer te komen.

Live stream: Assassins (15-19 April 2021)

De Classic Stage Company in New York geeft alvast een glimp van hun geplande productie van Assassins via een livestream. Op 15 april om 20.00 uur ET (02.00 Nederlandse tijd) is het evenement, met onder andere Stephen Sondheim, John Weidman en Hillary Clinton, live te zien. Gelukkig is het ook mogelijk om het evenement terug te kijken tot en met 19 april. Bijwonen is gratis maar donaties zijn welkom. Vooraf registreren is vereist en kan via http://classicstage.org/tellthestory.

Onder de titel “Tell The Story: Celebrating Stephen Sondheim and John Weidman’s Assassins” doen alle castleden van de aanstaande nieuwe CSC-productie mee, net als castleden van de originele off-Broadway productie en de Broadway revival. Regie ligt bij Sondheimveteraan en artistiek directeur van de CSC John Doyle. Doyle regisseerde bijvoorbeeld de prijswinnende revivals van Sweeney Todd, met Michael Cerveris en Patti LuPone, en Company, met Raul Esparza.

Als klap op de vuurpijl vinden na optredens uit Assassins ook gesprekken met onder andere Stephen Sondheim en de schrijver van Assassins, John Weidman, plaats. Hillary Clinton zal ook haar blik op het stuk delen.

Clinton
Fotograaf: Bruce Gilkas
Sondheim en Weidman

De productie van John Doyle’s Assassins stond gepland voor 2020, maar kon geen doorgang vinden vanwege de pandemie. Bedoeling is nog altijd dat de CSC Assassins op het toneel brengt, zodra de New Yorkse theaters openen.
De musical Assassins uit 1990 gaat over de negen historische personen die de president van de Verenigde Staten vermoordden of daar een poging toe deden. Door hun ogen wordt de ziel van de Verenigde Staten verkend. Lees voor meer informatie onze introductie op Assassins.

Rolling Stone brengt als voorproefje een instagrampost van maart 2020 in herinnering, waarin acteurs van de CSC al “The Ballad of Czogolz” uit Assassins ten gehore brachten:

50 jaar Follies

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de musical Follies publiceerde de New York Times drie artikelen over de show met onder andere analyses van de kracht en zwaktes van de show en met de start van de casting voor Follies over 25 jaar. Voor dezelfde gelegenheid vindt op 4 april een gesprek plaats met leden van de originele cast en crew, dat live te zien is op Youtube, maar ook later terug te kijken is via deze link.

“[Follies] is also now recognized as the high-water mark of the serious “concept” musical, that genre in which form and function are brought into the tightest possible alignment. The score, by Stephen Sondheim, is a marvel and a minefield of layered meanings.” 

Jesse Green, NY Times

Binnenkort: The Stephen Sondheim Encyclopedia

Vanaf 5 mei 2021 is in Nederland Rick Penders “The Stephen Sondheim Encyclopedia” verkrijgbaar, onder andere hier. Rick Pender was oprichter en eindredacteur van tijdschrift en website Everything Sondheim en van de voormalige Stephen Sondheim Review. Op 27 maart gaf hij een toelichting op het aankomende werk aan Michael Weber op het kanaal van Chicago’s Porchlight Music Theatre. Hieronder te bekijken!

This encyclopedia is a remarkable achievement, essential for all students of Sondheim and all lovers of the American musical. I will devour it for years to come.

John Doyle, regisseur van prijswinnende Broadway-revivals van Sweeney Todd en Company

Sondheim 91: livestream

Ter gelegenheid van Sondheim’s 91e verjaardag is vanaf 20.00 uur vanavond het Encore-concert “Celebrating Sondheim” opnieuw te zien. Tot en met 25 maart kan het concert tegen betaling via livestream worden bekeken; lees er alles over via deze link.

Vorig jaar was het concert al eens eerder te zien voor Sondheim’s 90e verjaardag. Regisseur van het Chichester Festival Theatre Daniel Evans, hier te zien in zijn rol als George in Sunday in the Park, wordt erin vergezeld door andere West End-acteurs als Jenna Russell en Hannah Waddingham. Kijk hier de trailer: